Nespavosť a hladina testosterónu: Ako spolu súvisia?

Aj keď to tak nevyzerá, celá ľudská existencia je podrobne riadená hormónmi, ktoré nám hovoria, kedy sme hladní, kedy máme chuť na sex, kedy sa nám uvoľní adrenalín, hormón šťastia a podobne. Ale vedeli ste, že spánok môže byť priamo ovplyvnený hladinou testosterónu? Ak nie, nižšie sa pozrieme na všetko, čo by ste o tejto téme mali vedieť.

Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorého najväčšie množstvo je v tele v období puberty. Hoci sa považuje (v porovnaní so ženskými hormónmi) za stabilný, približne od 30. roku života sa jeho množstvo v tele začína postupne znižovať. Nie je to nič dramatické, pretože sa uvádza, že je to približne 1 % ročne. Dlhý čas si teda nemusíte všimnúť vôbec nič.

Na hladinu testosterónu u muža má však vplyv aj mnoho ďalších vecí vrátane dlhodobého životného štýlu, ktorý ho môže tiež zvýšiť. Ak vás teda v poslednom čase trápi nespavosť, nemusí to byť ani tak vplyvom stresu a starostí, ako skôr andropauzou a jej prejavmi.

nespavosť u mužov príčiny

Ako sa prejavuje nespavosť?

Pod pojmom nespavosť si väčšina ľudí predstaví niečo ako neschopnosť zaspať. V skutočnosti sa však môžeme stretnúť s množstvom iných nežiaducich javov. Patrí medzi ne časté nočné prebúdzanie, skoré prebúdzanie, po ktorom nemôžete zaspať (takže ste hore od tretej hodiny ráno) a podobne.

Nespavosť u mužov – príčiny

Medzi hlavné príčiny nespavosti patria vo všeobecnosti úzkosť, stres a iné psychologické faktory. Dobre sa vám nebude spať napríklad po úraze alebo aj pri depresii.

Okrem toho má zlý vplyv na spánok:

  • Nedostatok duševnej aktivity počas dňa
  • Chronická bolesť
  • Nevhodné prostredie v spálni
  • Vystavenie modrému svetlu
  • Zväčšená prostata (kvôli ktorej musíte riešiť časté nočné močenie)

A mnoho ďalších problémov vrátane zdravotných.

Nízke hladiny testosterónu

Málo sa o tom hovorí, ale nízka hladina testosterónu môže mať zlý vplyv aj na spánok, k čomu môže prispieť vyšší vek aj nevhodný životný štýl.

Keďže zdravý životný štýl, ktorý ovplyvňuje hladinu testosterónu, zahŕňa aj dobrý spánok, pravdepodobne vám nemusíme hovoriť, že môžete mať problém. V mužskom tele sa testosterón produkuje predovšetkým počas spánku, takže sa môžete ľahko dostať do cyklu, z ktorého nemusí byť ľahké vystúpiť. (Nedostatok testosterónu môže zhoršiť spánok, ale keďže nemôžete spať, ťažšie podporíte jeho normálnu produkciu).

Nízka hladina testosterónu sa spája aj s ľahším spánkom a menším počtom hlbokých spánkových cyklov. Okrem toho sa môže zvýšiť aj hladina kortizolu, čo tiež nemá dobrý vplyv na kvalitu spánku.

čo pomáha na nespavośt

Čo pomáha pri nespavosti?

Môžete vyskúšať niekoľko tipov. Medzi všeobecne odporúčané tipy patrí napríklad pravidelnejší spánkový rytmus. Snažte sa vždy chodiť spať v podobnom čase a ráno vstávať v podobnom čase. Taktiež sa snažte obmedziť zaspávanie a dodatočný odpočinok počas dňa.

Snažte sa nepozerať na obrazovku aspoň dve hodiny pred spaním, pretože modré svetlo môže negatívne ovplyvniť vaše vnútorné hodiny. Namiesto toho skúste meditovať, čítať knihu alebo písať denník. Relaxačný kúpeľ môže tiež poskytnúť dodatočnú relaxáciu.

V neposlednom rade sa snažte zlepšiť prostredie vo svojej spálni. Kľúčom je správna teplota v miestnosti, ktorá by mala byť skôr chladnejšia. Môžete tiež vymeniť vankúš a matrac, najmä ak sa celú noc váľate a na druhý deň vás všetko bolí. Závesy/žalúzie sa postarajú o dokonalú tmu.

Skúste tieto kroky doplniť aj dlhodobým užívaním prírodných doplnkov stravy na podporu normálnej hladiny testosterónu, medzi ktoré patria:

A ďalšie látky, ktoré prispievajú k celkovej vitalite.